sobota, 14 lutego 2015

Surówka z czerwonej kapusty - pyszny dodatek do..wszystkiego;)


Od jakiegoś czasu przyszło mi "rządzić" w nieswojej kuchni. Brakuje w niej wielu rzeczy, zarówno tych czasem zbędnych, jak i tych bardzo niezbędnych! Jeść jednak trzeba;) Świetnie sprawdzają się teraz dania proste, zdrowe i pożywne! Surówkę z czerwonej kapusty możecie robić przez cały rok, ponieważ kapusta gości w sklepach o każdej porze roku:) jest wspaniałym dodatkiem do obiadu, składnikiem hamburgerów, tortilli, idealna także przy grillowaniu.



Składniki:
Mała główka kapusty
Jabłko
Czerwona cebula
Łyżeczka majonezu
Oliwa extra vergin
Ocet
Sól, pieprz i cukier do smaku.
(Opcjonalnie można dodać niecałą paprykę czerwoną)

Kapustę obierz z zewnętrznych liści. Poszatkuj ją cieniutko (możesz zetrzeć ją na tarce jeśli wolisz, bedzie miała drobniejsze kawałeczki, ja wolę ją trochę"pochrupać"). Wrzuć kapustę do miseczki i pougniataj dłońmi - puści trochę aromatycznego soku. Dodaj starte jabłko i pokrojoną drobno cebulę (i pOkrojoną w kosteczkę P aprykę jeśli ją lubicie). Dodaj czubatą łyżeczkę majonezu, odrobinę oliwy i octu. Na końcu dodaj przyprawy i dokładnie rozmieszaj, aby składniki wymieszały się ze sobą.Górę posyp ulubionym ziołem (szczypiorek, pietruszka, kolęda?). Odstaw na chwilę do lodówki, surówka stanie się wyjątkowo aromatyczna:)

Dodaj ją do swojego obiadu, kanapek, kebabów, tortilli, pieczeni czy smażonych kiełbasek:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz