wtorek, 10 lutego 2015

Mini hamburgerki :)

Nie ma lepszych hamburgerów niż te domowe. Zminimalizowana ich wersja daje dużo radości dzieciom, a i nam pozwoli zachować zdrowy umiar ;) Idealnie nadają się jako przystawka czy danie na przyjęcie dla dzieci, jako samodzielna kolacja również świetnie się sprawdzą. Przygotowując hamburgerki w domu nie tylko mamy pewność, że nie znajduje się w nich dodatkowa chemia, ale także sami możemy zmieniać ich smak w zależności od użytych dodatków.




Składniki na 10-12 bułeczek:
380 g mąki pszennej,
1 jajko,
200 ml ciepłego mleka,
8 g świeżych drożdży,
1 łyżka cukru,
1 łyżka roztopionego masła,
szczypta soli.

Burgery:
Ok.300 g wołowiny,
mała cebula,
jajko,
bułka tarta,
przyprawy: słodka lub ostra papryka, bazylia, majeranek, sól, pieprz,
olej do smażenia.

Dodatki według uznania;) Propozycje poniżej.




Sposób przygotowania:

Bułeczki:
W misce rozetrzyj palcami drożdże z cukrem, kiedy się rozpuszczą dodaj ciepłe mleko, masło, dodać sól i całość wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i wyrób ciasto. Najlepiej użyj do tego robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta, jeśli nie masz takiego możesz ciasto wyrobić rękami. Ciasto powinno być gładkie, łatwo odchodzić od miski i nie kleić się do palców, kiedy uzyskasz taki efekt odstawcie misę w ciepłe miejsce, do wyrastania. Piekarnik rozgrzej do 185 stopni C. Wyrośnięte ciasto formuj w średniej wielkości kulki, a następnie wyłóż je na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posmaruj jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka i posyp np. sezamem. Piecz ok 25 minut, ja na ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg.


Burgerki: Cebulę drobno pokrój i delikatnie przyrumień na patelni. Mięso wkłóż do miski, wbij jajko, dodaj odrobinę bułki tartej i podsmażoną cebulkę. Dodaj przyprawy. Wyrób rękami mięsko a następnie odłóż na kilka minut aby hamburgerki przejdą wszystkimi aromatami. Formuj małe kotleciki i smaż na patelni, najlepiej grillowej. Hamburgerki podajemy na delikatnie opieczonych bułeczkach z ulubionymi dodatkami. Sos wybieramy według własnego gustu, można dodać barbecie, czosnkowy, musztardowy lub tradycyjny i najprostszy - pomidorowy. W naszym przypadku były to bułeczki z sosem musztardowo-miodowym, mięskiem, ogórkami konserwowymi i sałatką z czerwonej kapusty. Wasze pociechy (i nie tylko one) będą zachwycone!


A co możecie dodać do hamburgera? sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, ogórki konserwowe lub kiszone, ser np. cheedar, kiełki, surówki z kapusty, bekon. Stwórzcie swoją własną ulubioną wariację hamburgerową:)

2 komentarze:

  1. Zrobiliśmy je dzisiaj dla córek - były zachwycone:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bałem się tych bułeczek nigdy sam ich nie robiłem - wyszły jednak naprawde mega! żona chce dostać ode mnie przepis;)

    OdpowiedzUsuń