Składniki na 6 porcji:
ok 130 g mięsa mielonego,
1 mała cebula,
0,5 puszki pomidorów krojonych,
1 ząbek czosnku,
po 0,5 łyżeczki suszonej bazylii, oregano i tymianku,
szczypta rozmarynu,
kilka listków świeżej bazylii,
pół łyżeczki soli,
szczypta cukru,
3 płaty makaronu do lasagne,
1 mozzarella,
kwaśna śmietana,
szczypiorek, kolędra lub inne ulubione przez nas zioło.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż lekko cebulkę i pociekany czosnek. Następnie dodaj mięso mielone. Podsmaż je chwilkę i dodaj pomidory, sól, cukier, zioła i posiekaną bazylię. Pozostaw danie na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aby sos zrobił się gęsty i aromatyczny. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku, dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju, doprowadź do wrzenia. Obgotuj w niej płaty makaronu, każdy osobno lub po dwa(mieszaj je uważając, żeby się nie posklejały) przez 5-7 minut. Po wyjęciu przekrój płaty, żeby uzyskać dwie mniej więcej kwadratowe części. Formy do muffinek posmaruj wewnątrz masłem lub innym tłuszczem. W każdym zagłębieniu ułóż płat lasagne, będą troche sztywneę. Na środku zrób nieduży keks śmietany (można użyć sosu beszamel). Nałóż do środka sosu pomidorowego z mięsem, pod jego ciężarem makaron utworzył gniazdko zapadając się do środka. Mozarellę kroimy na małe kawałeczki i kładziemy na wierzchu. teraz posyp górę swoim ulubionym, posiekanym ziołem:) Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st przez około 15 minut.
Smacznego!
ps. wkrótce jajeczne muffinki:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz