środa, 11 lutego 2015

Buraczki tarte

Nie ma to jak domowe przetwory. Buraczki są dostępne przez cały rok, dlatego polecam Wam przygotować kilka słoiczków, są idealnym dodatkiem do obiadu. Pyszne i niezwykle zdrowe:) Mnie najbardziej smakują z prostym obiadkiem: jajkami w koszulkach z białym sosem i ziemniaczkami-lub z tradycyjnymi roladami wołowymi. Przepis od mojej mamy, niezmienny od lat. Polecam;)

Składniki:
6 kg buraków,
6 papryk,
6 cebul,
1 szkl octu,
0,5 szkl cukru,
sól pieprz.

Buraczki obierz, ugotuj i zetrzyj na wiórki. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Ocet i cukier zagotuj w garnku. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Włóż do słoików, które następnie mocno zakręć. Pasteryzuj je max2 0 minut od chwili zagotowania.

Gdy się wystudzą, wynieś je do piwnicy lub schowaj w ciemne, chłodne miejsce :)
wystudzone, wynoszę do piwnicy

Z tego przepisu wychodzi około 12 półlitrowych słoików, w zależności od gatunku warzyw może nam wyjść ciut więcej lub mniej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz